V 31

I magen:

Barnen sväljer en del fostervatten och dom urinerar ungefär en halv liter om dagen. Urinet hamnar i fostervattnet som ersätts flera gånger per dag. För mycket fostervatten (polyhydramnios) kan bero på att bebisarna inte sväljer tillräckligt mycket vilket kan indikera att det har någon typ av blockering i tarmarna. För lite fostervatten kan bero på att barnen inte urinerar tillräckligt och det kan indikera problem med njurar eller urinsystem.
Huden som tidigare har varit röd är nu mer rosa eftersom underhudsfettet har bildats. Många barn har redan hår på huvudet, ibland upp 2 cm långt.

Kroppen:

Revbenen och bäckenet kan ömma eftersom barnen tar allt större utrymme i din mage. Många kvinnor samlar på sig vatten, speciellt under sommarmånaderna. Om dina ben känns tunga och svullna kan det vara värt att prova stödstrumpor.
Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker. 
I den här veckan föder 10 procent av dem som väntar tvillingar.

10 procent?! Herregud! Det är ju asmycket! Och "undvik att gå i trappor". Det är ju lätt! Känns som att en flytt till mor och far inte är helt omöjlig och ligger kanske inte alltför långt bort heller.....
Var på IKEA idag och köpte de sista smågrejerna vi måste ha. Det var sjukt jobbigt! Blir nog inge mer IKEA för mig innan bebbarna är ute!
Nu är det bara vagnen kvar och det känns som det kanske är dags att köpa den snart!
Börjar tvivla på om det hinner bli 2011 innan dom här små kottarna kommer.. Men jag hoppas det!



Kommentarer
Postat av: Jolie

Kniiiip! :-)

Det är väl lite tidigt för dom små att komma nu, hoppas dom stannar inne till 1:a jan iaf ;-)

2010-11-17 @ 19:58:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0